Top_balanta

Nota informativa nr.9/2009

Nota informativa nr.9/2009 privind somajul tehnic pe o perioada de maxim 3 luni. Cadrul legal :  Ordonanta de Urgenta nr.28/18.03.2009 si Codul Muncii –Legea nr.53/2003. Ce reprezinta somjaul tehnic? Ce inseamna pentru angajat?  

    
Ce reprezinta somajul tehnic?

    -  suspendarea contractului de munca din initiativa angajatorului in cazul intreruperii temporare a activitatii , fara incetarea raportului de munca , in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare (art.52 alin.d-Codul Muncii).

Ce inseamna pentru angajat?


     
- Pe durata intreruperii temporare , salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avind oricind posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii
     - Salariatii beneficiaza pe durata intreruperii a activitatii angajatorului de o indemnizatie , de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, platite din fondul de salarii
     - Pentru o perioada de cel mult 3 luni in anul 2009 , angajatii pentru indemnizatia  prevazuta mai sus , sint scutiti de plata impozitului pe venit (pe salar), contributia de asigurari sociale(pensia), contributia  pentru asigurari de sanatate, contributia pentru asigurari pentru somaj, -practic de toate contributiile angajatiilor.
     - Pentru perioada mentionata mai sus , unde nu se datoreaza nici un fel de impozit sau contributie, salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat Ce inseamna pentru angajator?


- P
e durata  intreruperii temporare al activitatii , dar nu mai mult de 3 luni in anul 2009 trebuie sa plateasca din fondul de salarii o indemnizatie de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, salariatiilor la care le suspenda temporar contractul de munca pentru somaj tehnic 
- Pentru aceasta indemnizatie angajatorul este scutit de la plata de toate contributiile sociale , si anume de contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari  pentru somaj, contributia pentru accidente de munca si boli profesionale , contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate , inclusiv pentru contributia pentru concedii si indemnizatia de asigurari sociale de sanatate.
Pentru alte detalii va stam la dispozitie la adresa de mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .