Top_balanta

Contul 609-709

Procedura contabila Reduceri comerciale acordate , respective primite ulterior facturarii  - in conformitate cu OMFP nr.3055/2009. Cont utilizat este 609  “ Reduceri comerciale primite” 

1.Contabilizarea reducerilor comerciale primite ulterior facturarii

 -         cont utilizat 609 “ Reduceri comerciale primite”

-          cu ajutorul acestui cont se tine evidenta reducerile comerciale  acordate de catre furnizor si inscrise pe factura , note credite, etc distinct, primite ulterior livrarilor comerciale, indiferent de perioada la care se refera

-         reducerile comerciale acordate de furnizor ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor

-         reducerile comerciale pot fi, de exemplu:

  • rabaturile- se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vinzare
  • remizele- se primesc in cazul vinzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential
  • risturnele- sint reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate

 

 

EXEMPLU:

In cadrul societatii comerciale unde ne desfasuram activitatea, un furnizor “X” , in baza contractului de colaborare cu societatea noastra acorda un bonus comercial trimestrial de 10% asupra total cumparaturi efectuate de catre societatea noastra , din calcul rezultind suma de 10.000 lei. Furnizorul ne factureaza “discount comercial acordat in baza contract nr. din data de… “  cu semnul minus (sau in dreptunghi) suma de 10.000 lei plus tva 1.900 lei , total factura  in minus 11.900 lei.

-         inregistrari contabile:

 

          %                       =     401 “ furnizor X”     - (minus) 11.900 lei

609”reduceri comerciale primite”                             -  (minus) 10.000 lei

442.06 tva dedus                                                        -  (minus)  1.900 lei

 

Atentie!

1. In fisa de partener , cont 401 , se face compensarea dintre aceasta factura cu minus care reprezinta o reducere acordata si o factura care este in sold neachitata., datoria din contul 401 , furnizor X , scazind cu aceasta reducere , la valoarea totala de 11.900 lei.

2. In situatiile de analize de cost care se fac la nivel de societate se tine cont de contul 609 ca fiind un cont care ajusteaza, reduce costurile de exploatare.Acest cont v-a avea rulaje in balanta cu semnul minus, ceea ce semnifica reducerea costurilor de achizitie.Pentru societatea  reducerile comerciale primite NU reprezinta venituri comerciale (inregistrate in conturi de 7), ci reprezinta reducerea costurilor de achizitie.

In situatia in care reducerea comerciala primita , este acordata societatii noastre de catre un furnizor extern, care intocmeste un note credite, prin care ne instiinteaza ca bonusul acordat este de 1.000 eur , inregistrarile se efectueaza astfel:

 

1.furnizor din UE, masuri simplificate:

 

 609”reduceri comerciale primite”  =    401 “ furnizor UE “     - 1000  eur (curs data

                                                                                                                     note credit)

442.06                                   =    442.07                           - 119 eur (curs data

                                                                                                                     note credit)

 “     taxare inversa “

 - se declara in declaratia 390.

 

 2. furnizor extern non UE

 609”reduceri comerciale primite”    =  401 “furnizor non UE “   - 1000 moneda

          442.06                                   =     442.07                                 -119 moneda

 

2. Contabilizarea reducerilor comerciale acordate  ulterior facturarii

 

-         cont utilizat 709 “ reduceri comerciale acordate”

-         cu ajutorul acestui cont se tine evidenta reducerilor comerciale acordate ulterior  facturarii, indifferent de perioada la care se refera.

-         se pot acorda reduceri colaboratorilor pe baza contractelor comerciale , mentionate si la contabilizarea reducerilor comerciale primite

-         se intocmeste clientilor dvs. factura in care se mentioneaza “ reduceri de pret , discount, etc…, conform contract nr… data de … , sau in baza la act aditional…., sau calcul anexat…, etc” , suma de…… care se trece cu semnul minus, inclusiv tva.

 

EXEMPLU:

Societatea noastra acorda un bonus de 1000 lei  in luna februarie 2010, unui client “Y” , deoarece a atins targetul propus de societatea noastra in campanie comerciala. Se intocmeste de societatea noastra o factura , care are sumele trecute in minus de 1000 lei reducerea acordata, tva 190 lei ,valoare totala factura cu minus 1190 lei.

-         inregistrari contabile;

 

     411”client Y”             =              %                                                   - 1190 lei

                                                  709 “reduceri comerciale acordate “   - 1000 lei

                                                 442.07 tva colectat                                  -190 lei

 

                               

Atentie !

  1. in fisa de partener client “Y’ se va inregistra aceasta factura cu minus, diminuind datoria clientului respective, dintr-o factura neachitata inca de acesta.
  2. contul 709 v-a avea in balanta de verificare rulaje contabile cu semnul minus , ceea ce NU inseamna venituri in minus, ci diminuarea cifrei de afaceri cu reducerile comerciale acordate, respective in analizele contabile, economice, etc se va tine cont ca acest cont diminueaza cifra de afacri , respectiv daca veniturile societatii sint din comert , respectiv sint inregsitrate in contul 707, cind se raporteaza cifra de afaceri se va tine cont de faptul ca contul 709 , reduce cifra de afaceri, prin reducerile comerciale acordate.

 

In situatia in care clientul pentru care se acorda “reducerile comerciale” este un partener din UE, platitor de tva , se efectueaza inregistrarile:

 

  411” client UE “            = 709 “reduceri comerciale acordate”     - (minus) 1000 eur

                           neimpozabil in Romania

-         se decalara in decl.390

 

In situatia in care clientul pentru care se acorda “reducerile comerciale” este un partener non UE, export, se efectueaza inregistrarile:

   

    411 “client nonUE”    = 709”reduceri comerciale acordate”      -(minus) 1000 moneda

                          scutit cu drept de deducere.